Befektetési körkép

Havi betekintés az eszközalapok világába

Makrogazdasági körkép és a főbb részvénypiacok teljesítménye

EURÓPA

Decemberben 55,2 pontra emelkedett a Markit eurózónás feldolgozóipari beszerzési menedzser index a novemberi 53,8 pontos érték után, ami kissé elmarad az 55,5 pontos piaci konszenzustól. Ez 2018 május óta a leggyorsabb növekedés a szektorban A szolgáltatói menedzser index decemberben 46,4 pontra emelkedett az előző havi 6 havi mélypontot jelentő 41,7 pontos érték után, míg a piaci konszenzus 47,3 pont volt.

Decemberben kissé javult a hangulat az Eurózónában. Az üzleti bizalom tovább távolodott a májusi rekord alacsony szinttől, de még mindig bőven a járvány előtti szintek alatt tartózkodik. A gazdasági kilátásokat mérő index értéke a várakozásokat meghaladó mértékben emelkedett. Az ipari szektor kilátásait mérő index február óta a legmagasabb értéket érte el, míg a szolgáltatási szektorban a várakozásoktól és az előző havi értétől is elmaradt a mutató. A fogyasztói bizalmi index az előző havi 6 hónapos rekord alacsony érték után ismét javulni tudott.

Novemberben a fogyasztás 2,9%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, az előző havi felülvizsgált 4,2%-os emelkedés után, míg a piaci konszenzus 0,8%-os emelkedés volt. Havi alapon a fogyasztás decemberben 6,1%-kal csökkent, az előző havi felülvizsgált 1,4%-os emelkedés után, míg a piaci konszenzus 3,6 %-os visszaesés volt. Ez április óta a legnagyobb arányú csökkenés a szektorban. Az ipari kibocsátás novemberben 0,6%-kal csökkent az egy évvel ezelőtti állapothoz képest, az októberi 3,5%-os visszaesés után, míg a piaci konszenzus 3,3%-os zsugorodás volt. Ezzel már 25 egymást követő hónapja csökken az eurózóna ipari kibocsátása. Havi alapon az ipari kibocsátás 2,5%- kal emelkedett az előző havi felülvizsgált 2,3%-os bővülés után, míg az elemzők mindössze 0,2%-os növekedést vártak. Ezzel már hetedik egymást követő hónapja nő a kibocsátás havi alapon.

A munkanélküliségi ráta novemberben 8,3%- volt az előző havi 8,4% után, ami megegyezik a piaci konszenzussal. Ezzel a munkanélküliségi ráta egyre messzebb kerül a májusi 2 éves csúcsot jelentő 8,7%-os mértéktől az eurózónában.

Novemberben a fogyasztás 2,9%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

USA

A Markit feldolgozóipari menedzser index decemberben 57,1 pontra emelkedett az előző havi 56,7 pontos érték után. Ez 2014 szeptember óta a leggyorsabb növekedési ütem a szektorban és már a hatodik hónapja tartózkodik az index a növekedést jelentő 50 pont feletti tartományban. Az ISM feldolgozóipari menedzser index 60,7 pontra emelkedett a novemberi 57,5 pontos érték után, míg a piaci konszenzus csupán 56,6 pont volt. A Markit szolgáltatói menedzser index decemberben 54,8 pontra csökkent a novemberi öt és fél éves csúcsot jelentő 58,4 pont után. Az ISM által publikált szolgáltatói menedzser index decemberben 57,2 pontra emelkedett az előző havi 55,9 pontról, míg a piaci konszenzus 54,6 pont volt. Ezzel már a hetedik egymást követő hónapja tart a növekedés a szektorban.

A fogyasztás decemberben 0,7%-kal csökkent a novemberi felülvizsgált 1,4%-os csökkenés után, miközben az elemzők nem vártak elmozdulást a novemberi értéktől. Ezzel már a harmadik egymást követő hónapja csökkent a fogyasztás az Egyesült Államokban a koronavírus terjedésének erősödése, a növekvő munkanélküliség és az elmaradó kormányzati támogatás miatt. Az ipari kibocsátás az előző havi felülvizsgált 0,9%-os csökkenés után novemberben 0,4%-kal emelkedett, ami kissé meghaladja a piac által várt 0,3%-os növekedési ütemet. A növekedés ellenére a termelés még mindig 5%-kal alacsonyabb a koronavírus járvány kitörése előtti (februári végi) szintnél.

Decemberben a foglalkoztatottak száma 123 ezer fővel csökkent az előző havi felülvizsgált 304 ezer fős bővülés után, míg a piaci konszenzus 88 ezer fős növekedés volt. A nem mezőgazdaságban dolgozók száma decemberben 140 ezer fővel csökkent az előző havi felülvizsgált 336 ezres emelkedés után, miközben a piac 71 ezer fős bővülést várt. A munkanélküliségi ráta decemberben is 6,7%- on állt hasonlóan az előző hónaphoz.

A fogyasztás novemberben az Egyesült Államokban 0,7%-kal csökkent.

ÁZSIA

Japán:

A japán feldolgozóipari menedzser index decemberben 50 pontra emelkedett az előző havi 49 pontos érték után. Ez 2019 április óta a legmagasabb érték. A szolgáltatói szektor indexe decemberben 47,7 pontra csökkent az előző havi 47,8 pont után, amivel már a tizenegyedik hónapja van az index a visszaesést jelentő 50 pontos érték alatt.

Az ipari kibocsátás novemberben 0,5%-kal csökkent az előző havi 4%-os növekedés után. Május óta ez az első alkalom, hogy csökkent az ipari termelés Japánban. Éves alapon az ipari kibocsátás 3,9%-kal esett vissza az előző havi 3%-os zsugorodás után. Novemberben 0,7%-kal emelkedett a fogyasztás éves alapon, az előző havi 6,4%-os emelkedés után, míg a piaci konszenzus 1,7%-os növekedés volt. Havi alapon a fogyasztás 2%- kal csökkent az előző havi 0,5%-os emelkedés után.

A munkanélküliség novemberben a 2,9%-ra csökkent az előző havi 3,1%-ról, míg az elemzők 3,1%-ot vártak. ami július óta a legalacsonyabb érték. Az új állások és aktív álláskeresők aránya tovább emelkedett, így 106 nyitott pozíció jut 100 álláskeresőre a szigetországban.

Kína:

A Kínai gazdaság a negyedik negyedévben éves alapon 6,5%-kal bővült az előző negyedéves 4,9%- os emelkedés után, míg az elemzők csupán 6,1- os növekedésre számítottak. Ezzel a negyedik negyedévre Kínában már visszatért a járvány előtti növekedési ütem. 2020 egészében a gazdaság 2,3%-kal bővült Kínában, ami több, mint 4 évitizede a leglassabb növekedési ütem. Ennek ellenére nagy valószínűséggel Kína lesz az egyetlen olyan jelentős gazdaság, amely bővülést tud felmutatni 2020-ban.

A Caixin által készített beszerzési menedzser index értéke decemberben 53 pontra csökkent a novemberi 10 éves csúcsot jelentő 54,9 pontról, míg a piaci várakozás 54 pont volt. Ez már a nyolcadik egymást követő hónap, amikor bővül az aktivitás a szektorban. A kínai statisztikai hivatal által készített hivatalos feldolgozóipari menedzser index 51,9 pontra csökkent a novemberi, 38 hónapos csúcsot jelentő 52,1 pont után, miközben a piaci konszenzus 52 pont volt. Ez már a tizedik egymást követő hónap, amikor a növekedést jelentő 50 pontos érték fölött tartózkodik az index. A Caixin által készített szolgáltatói menedzser index decemberben 56.3 pontra csökkent az előző havi több, mint 10 éves csúcsot jelentő 57,8 pontról. A kínai statisztikai hivatal által készített szolgáltatói menedzser index 55,7 pontra csökkent az előző havi, 8 és fél éves rekordot jelentő 56,4 pontról.

A fogyasztás decemberben 4,6%-kal emelkedett az előző év hasonló időszakához képest, az előző havi 5%-os emelkedés után, elmaradva ezzel a piac által várt 5,5%-os növekedési ütemtől. Az ipari kibocsátás 7,3%-kal emelkedett az előző havi 7%-os bővülés után, míg a piaci konszenzus 6,9%-os növekedés volt. Ez 2019 március óta a leggyorsabb növekedési ütem a szektorban. 2020 egészében az ipari termelés 2,8%- kal emelkedett.

A kínai fogyasztás 4,6%-kal emelkedett éves alapon decemberben.

Indexek teljesítménye

Főbb részvényindexek teljesítménye amerikai dollárban 2013-tól

2012.12.31-től 2020.12.31-ig terjedő időszakban amerikai dollárban mérve továbbra is az S&P 500 amerikai részvényindex teljesített a legjobban, ezt követi az MSCI World globális index. Tehát elmondható, hogy dollárban kifejezve a 2013 óta eltelt 8 évben a fejlett piaci részvények felülteljesítették a feltörekvő piaci részvényeket. Az MSCI China kínai részvényindex a harmadik, majd ezt követik az MSCI India indiai és az MSCI Europe európai részvényindexek. Az utolsó két helyen jelentősen lemaradva továbbra is az MSCI EM Europe kelet-európai és az MSCI Latin America dél-amerikai részvényindexek találhatóak.

A főbb részvényindexek 1 éves teljesítménye 2020.12.31-ig

A 2020.12.31-al záródó egy év teljesítményeit figyelembe véve elmondható, hogy dollárban kifejezve a kínai, az amerikai és a globális részvényindex érte el a legjobb eredményt, míg a negyedik helyre az indiai, az ötödikre pedig az európai részvényindex került. Ezt követi a kelet-európai részvényindex és a sort továbbra is a latin-amerikai részvényindex zárja dollárban kifejezve.