Elemzések

Hírek

Befektetési körkép
2020. 09. 22. - MetLife

A második negyedévben az elsődlegesen becsült 12,1%-nál valamivel enyhébb mértékben, 11,8%- kal zsugorodott az eurózóna gazdasága az előző negyedévhez képest. Ezzel recesszióba süllyedt az eurózóna, mivel már az előző negyedévben is csökkent a gazdasági növekedés.

Befektetni inflációs környezetben
2020. 05. 29. - Daróczi Andor

Van az intézményi befektetők körében több legendás „trade”, Szent Grál azon túl is, hogy megvesszük a részvénypiacot és tartjuk (buy-and-hold). Talán a legismertebb az, amit úgy hívnak: „The One Trade”.

A tábornokok, a háború, a járvány, meg a hit
2020. 04. 24. - Daróczi Andor

Befektetni sokféleképpen lehet és nincs egy optimális módszer, mert még a legegyszerűbb ’buy-and-hold’ megközelítés sem képes kezelni az úgynevezett túlélési torzítást (ha valaki semmi mást nem csinál, csak egy széles piacon befektető ETF-et vásárol folyamatosan, akkor sem tudja kikerülni az alulteljesítő, majd indextől kihulló vállalatok negatív hozzáadott értékét, valamint az őket váltó indexbe bekerülő vállalatok kihagyott raliját). Szóval még a legegyszerűbb stratégia sem optimális. Ehhez képest, ha valaki aktív menedzselésben, - ne adj’ isten - piaci időzítésben gondolkodik (emlékszünk még a „Sell in May and go away” aranyigazságra?), önkéntelenül is közelebb kell engednie magához a piaci és vállalati híreket, profitszámokat, közgazdasági mutatókat, hányadosokat.

Befektetők a tőzsdei történelem viharában
2020. 03. 30. - Daróczi Dávid

2020 a történelemkönyvekbe immár biztosan a koronavírus járvány éveként fog bevonulni. Természetesen a világgazdaság és a tőkepiacok se mentesülnek a hatásai alól, azonban egyelőre lehetetlenség nagyobb pontossággal megbecsülni a károk nagyságát.

A tévhitek, a kapkodás rossz döntéseket indukálhatnak!
2020. 03. 11. - Generali

Az elmúlt napokban a részvénypiacok továbbra is nagy kilengésekkel, széles sávban ingadoztak, trendszerűen azonban lefelé tartanak. A kínai járvány stabilizálódásával a helyi részvénypiacok mérsékelten felülteljesítik a vezető indexeket.